Dutch Dutch

CIH 2.4

Motor specs 189pk@262NM (standaard 125pk@195NM):Uitslag Rollenbank Opel CIH 2.4

 • Compleet gereviseerde 2.4 CIH
 • Wiseco gesmede zuigers 96mm, compressieverhouding 12.0:1
 • Kentcams snelle nokkenas OP244, 309°
 • Mechanische stoters
 • Grotere kleppen, inlaat 46mm, uitlaat 41mm
 • Twee dubbele Jenvey Heritage 48mm throttle bodies
 • Efignition programmable ECU
 • DIS bobine
 • Martelius XXL uitlaatspruitstuk
 • Simmons groep A uitlaat
 • Afgedraaid 9" vliegwiel
 • Versterkte waterpomp
 • Nieuwe oliepomp tandwielen en stalen deksel
 • Oliekoeler
 • Grote in- en uitlaatpoorten
 • Gevlakte kop

Ondertussen loopt de motor al weer een tijdje. Niet erg veel grote zaken tot nu toe, de motor pakt werkelijk super op, reageert geweldig op het gas en loopt prima. Hieronder toch nog wat wat zaken die aan de orde zijn gekomen.

C24NE kop tunen

In mijn poging toch die 200+ PK te halen heb ik mijn kop van mijn andere 2.4 motor opgestuurd naar Armin Possmann in Duitsland. Hij adviseert een Dbilias nokkenas, een 330 graden nokkenas met 14mm kleplift. cih c24ne head porting8Dat een CIH en dan met name de 2.2 en 2.4 koppen veel meer doorlaat hebben bij een hoge kleplift wist ik al. Dat heb ik al eerder gelezen op het opel-GT forum waar Bob veel koppen gemeten heeft.

Ik heb met de laatste rollenbank sessie ook gerold met een Krause nokkenas met een hoge kleplift van 12.9mm. Maar deze was blijkbaar te hoog voor een onaangepasde kop want alle klephoedjes waren kapot dus de tuimelaars raakten de kop. Ik had ook iets minder koppel met die nokkenas en 48mm webers.

Omdat ik overal mensen hoor die 220+ PK's uit een 2.4 weten te halen vraag ik mij toch wel steeds vaker af of die allemaal op een bank rollen net als die in Geldermalsen waar gewoon 22pk verschil in zit met die bank van Beek. Of die van Beek geeft te weinig aan, dat kan natuurlijk ook. Maar goed er kunnen nog meer zaken aan bijvoorbeeld mijn onderblok niet goed zijn maar dan had dat al naar boven moeten komen lijkt mij.

Dus dit wordt wat kop en nokkenas betreft de laatste poging, nu maar hopen dat de auto een beetje rijdbaar blijft in lage toeren. 

Lees meer: C24NE kop tunen

 • Hits: 506

Het motormanagement systeem

De auto is voorzien van een motor management systeem. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik de Webers te onzuiver vond en we wekelijks de webers wel moesten bijstellen. De webers bleven niet synchroon, ze spugen en in sommige gebieden geven ze te veel of juist te weinig brandstof. En met onzuiver bedoel ik de brandstofinspuiting waar je niet voldoende controle over hebt binnen elk toerengebied.

Ik heb gekozen voor het Efignition motor management systeem.

Lees meer: Het motormanagement systeem

 • Hits: 1438

Spugen en backfire webers

De webers stonden bij een bepaald toerental en gasklepstand heel veel te spugen en hadden veel last van backfires. Dit is verholpen door er grotere stationairspoeiers te monteren. Ik ben van F6 50 naar F6 55 gegaan.

img 20180910 211228

 

 • Hits: 4683

CIH tuning

Omdat ik toch niet geheel tevreden ben met de uitslag van de rollenbank heb ik besloten de kop van mijn 2.4 te laten bewerken door Biesheuvel Autosport. De kop is al reeds voorzien van grotere kleppen maar blijkbaar heeft dit weinig zin indien de poorten niet vergroot zijn. De kop is terug en je kan goed het verschil zien, de klepsteelverhoging in de poorten is geheel weg en de gehele poort is groter gemaakt.

Vergrootte inlaatpoorten

Vergrootte inlaatpoorten

Vergrootte uitlaatpoorten

Vergrootte uitlaatpoorten

Uitlaatspruitstuk bewerken

Uitlaatspruitstuk bewerken

Standaard inlaatpoorten

Standaard inlaatpoorten

Standaard inlaatpoorten

Standaard inlaatpoorten

Grotere in- en uitlaatkleppen

Grotere in- en uitlaatkleppen

Meer foto's kun je vinden in het fotoverslag

 

 • Hits: 3178

Oliedruk

De oliedruk is aan de lage kant voor mijn gevoel. Circa 2 a 2,5 bar stationair, max 3,5 bar bij veel toeren. Dat voor een gereviseerd motorblok en 20w50 olie. Om dit te verhelpen heb ik de motor voorzien van nieuwe tandwielen (Biesheuvel autosport). Dit heeft niets geholpen. Nu heb ik bij Risse motorsport een stalen oliepomp deksel gekocht.

opel-ascona.nl 2.4 CIH - Opel Ascona B 2410cc, Omega, Wiseco zuigers, CIH,Webers,kentcams

De deksel is inmiddels gemonteerd, dit heeft helaas niet het gewenste resultaat. Koud 4 bar bij 1200 toeren. Niet slecht maar het zou beter moeten zijn met een gereviseerde motor, nieuwe oliepomp en nieuwe stalen deksel. Ik heb besloten dat ik de motor eruit ga halen zodra de achteras gereviseerd wordt. Even de aanzuigbuis controleren op lekkage en pakking. Als dat niets oplevert dan gaat het alu distributiehuis er even vanaf om te kijken of daar iets lekt. Wordt vervolgt.....

Change of plans, we gaan eerst de vrije ruimte bepalen tussen de oliepomptandwielen en het nieuwe deskel. Daar kan een verschil in zitten, de nieuwe versie van de distributiedeksel heeft namelijk een kleine speling waardoor er geen pakking nodig is tussen het deksel en het huis.

Update 7 feb 2019, eigenlijk blijft de oliedruk nu constant 4 bar, zowel warm als koud. Omdat de motor toch aardig wat vermogen heeft, laat ik het voorlopig zo. 4 bar is meer dan voldoende. Biesheuvel geeft aan dat ze juiste minder oliedruk willen hebben bij zo'n getunde motor.

 • Hits: 3656

Afbeeldingen van deze site mogen zonder toestemming niet worden gereproduceerd of hergebruikt voor commerciële doeleinden.